حفظ کردن مطالب، واژگان جدید، فرمولهای دروس مختلف و … یکی از چالشهای دانشآموزان است که اکثرا با آن روبهرو بوده و به دنبال راهی برای حفظ کردن سریعتر و بهتر مطالب هستند. چرا که حفظ کردن بهتر و سریعتر مطالب درسی به دانشآموزان کمک میکند تا عملکرد بهتری در درسهای خود داشته و نمرات بهتری به دست آورند. به همین دلیل در این مقاله به معرفی روشهای مختلف حفظ کردن و تکنیکهای حفظ سریع مطالب پرداختهایم.
تکنیکها و روشهای موثر برای حفظ کردن مطالب درسی
روشهای مختلفی برای سریعتر حفظ کردن مطالب درسی و یادسپاری بهتر آنها وجود دارد که در ادامه برخی از موثرترین آنها را معرفی کردهایم.
تصویرسازی و نقشه ذهنی
برای حفظ کردن بهتر مطالب درسی سعی کنید اطلاعات را به صورت تصویری و با استفاده از کدگذاریهای تصویری ذهنی به خاطر بسپارید. چرا که ذهن انسان، اطلاعات تصویری را بهتر پردازش کرده و آنها را با سرعت بیشتری به یاد میآورد. به عنوان مثال برای کدگذاری تصویری درس تاریخ، میتوانید وقایع و اتفاقات را به کمک تصاویر کتاب درسی یا تصویرسازی ذهنی برای خود تداعی کنید تا بهتر آن را به یاد آورید.
تکنیک کاخ حافظه یا قصر ذهنی
در این تکنیک، یک فضای امن یا مورد علاقه خود مانند خانه، مدرسه یا … را تصور کرده و مطالب حفظی مورد نظر خود را در گوشههای مختلف آن قرار دهید. به این ترتیب یک کتابخانه پر از جزئیات و با ترتیب دلخواه در ذهن خود ساختهاید که میتوانید با مرور ذهنی، به راحتی آن را به یاد آورید.
مرور منظم مطالب
مرور دورهای مطالب خوانده شده، نقش مهمی در به خاطر سپردن و جلوگیری از فراموشی آنها خواهد داشت. تکرار درسها و موارد حفظی به صورت دورهای و زمانبندی شده یکی از روشهای قدرتمند در به خاطر آوردن مطالب و انتقال به حافظه بلند مدت است.
استفاده از تکنیک لایتنر یا فلش کارت
جعبه لایتنر یک ابزار کمکی و جز رازهای یادگیری سریع مطالب، فرمولها، واژگان، نکات حفظی و … است که از یک جعبه با قسمتهای مختلف تشکیل شده است. تکنیک لایتنر که بر اساس مرور مطالب در فاصلههای زمانی مشخص طراحی شده، از کارتهای یادگیری یا همان فلش کارتها استفاده میکند.
حفظ درس با تکنیک نمونیک (mnemonic)
تکنیک نمونیک یکی از روشهای موثر در حفظ کردن مطالب مختلف مانند لغات انگلیسی جدید، نام اشخاص، فرمولها، اعداد، درس تاریخ و … است. این تکنیک، به جای تکرار و حفظ کردن صرف اطلاعاتی مانند اعداد، اسامی و … که هیچ معنایی برای مغز ندارند، از آهنگ، خاطره، داستان ساختگی، تصاویر و حتی مفاهیم انتزاعی مانند دیدن، گرفتن، دوست داشتن و … استفاده میکند تا بین مطالب جدید و مفاهیم آشنا برای مغز، ارتباط معنایی ایجاد کند. این تصاویر، آهنگها یا داستانهای ساختگی نیز، هر چقدر عجیبتر و احمقانهتر باشد، بیشتر در ذهن باقی مانده و نتیجه بهتری خواهد داشت.
تکنیک نمونیک (mnemonic) به معنای ایجاد ارتباط معنایی بین مطالب حفظی و مفاهیم آشنا مانند آهنگ، خاطره، داستان ساختگی، تصاویر و … است تا موضوعات حفظی از این طریق، بیشتر در ذهن باقی مانده و یادآوری آسانتری داشته باشند.
تقسیمبندی مطالب با حجم بالا
برای تقسیم مطالب حفظی با حجم بالا بهتر است آنها را تقسیمبندی کرده و از تلنبار شدن آنها جلوگیری کنید. چرا که یادگیری و حفظ سریع درسها در بازه زمانی کوتاه، بازدهی بالایی نداشته و ذهن را خسته میکند.
یادداشتبرداری مطالب حفظ شده
یادداشتبرداری، تمرین مناسبی برای حفظ مطالب است که ضمن یادگیری بهتر و عمیقتر، حفظ کردن مطالب زیاد با حجم بالا را برای شما سادهتر خواهد کرد. شما میتوانید از تکنیک یادداشتبرداری در حین کلاس و یا هنگام درس خواندن استفاده کنید که در هر دو حالت، برای یادگیری و حفظ سریع مطالب به شما کمک میکند.
تدریس به دیگران
تدریس به دیگران یکی از بهترین روشهای یادگیری است که برای حفظ سریع مطالب و دروس نیز، به شما کمک خواهد کرد. این کار همچنین، درک شما از مطالب را افزایش داده و سبب میشود نقاط ضعف یا قسمتهایی را که دچار اشکال هستید، به خوبی شناسایی کرده و برای رفع آنها اقدام کنید. یکی از بهترین راهها برای برطرف کردن نقاط ضعف در دروس مختلف، کمک گرفتن از معلم خصوصی است که استادبین، شرایط مناسبی را برای این کار فراهم کرده است. میتوانید با مراجعه به لینک زیر، اطلاعات بیشتری در این مورد کسب کنید.
مطالب را بلند بلند بخوانید!
بلند خواندن مطالب به شما کمک میکند تا مفهوم یا مطالب حفظی مورد نظر را افزون بر دنیای ذهنی خود، با صدای بلند بیان کرده و از این طریق، تسلط بیشتری بر آن پیدا کنید. افزون بر این، بسیاری از دانشآموزان از طریق شنیدن، یادگیری بهتر و عمیقتری دارند.
خلاصهنویسی
خلاصهنویسی درسها و مطالب حفظی علاوه بر تثبیت اطلاعات و درک بهتر، در سازماندهی ذهنی و در نتیجه حفظ سریعتر مطالب موثر است. خلاصهنویسی همچنین، مرور درسها و موارد حفظی را نیز برای شما آسان کرده و از این طریق از فراموشی آنها جلوگیری خواهد کرد.
برای حفظ کردن سریع مطالب و موضوعات درسی لازم است از تکنیکها و روشهایی استفاده کنید که برخی از آنها عبارتند از: خلاصه نویسی، بلندخوانی مطالب، تدریس به دیگران، یادداشتبرداری مطالب حفظ شده، تقسیمبندی مطالب با حجم بالا، حفظ درس با تکنیک mnemonic، استفاده از تکنیک لایتنر یا فلش کارت، تکنیک کاخ حافظه یا قصر ذهنی، تصویرسازی و نقشه ذهنی و … .
بدون دیدگاه